4 lip 2013

Rabarbarnik czyli ciasto z rabarbarem.

Zwykłe ciacho a tak się pysio w uśmiechu rozjeżdża. Będąc w osiedlowym sklepie ze zdrową żywnością, dostrzegłam pęk pięknego rabarbaru. W tej samej sekundzie pomyślałam o cieście z czasów dzieciństwa, słodko - kwaskowym i wilgotnym od rabarbaru.

Ciasto od myśli do czynów - czyli materializacja idei:
ciasto z rabarbarem

SKŁADNIKI:



- około 1 kg. rabarbaru
- 200 g masła(lub margaryny)
- 4 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- 2 szkl. mąki (ja dałam krupczatkę)
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- trochę margaryny do wysmarowania formy i garść bułki tartej
DZIAŁAMY:

Rabarbar umyć, obrać i pokroić, następnie zasypać 2 łyżkami cukru. Masło roztopić i zostawić do ostygnięcia. Ubić białka na sztywno i dodać cukier oraz żółtka.
Delikatnie dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia - wymieszać łyżką. Teraz łączymy masę z roztopionym tłuszczem aż powstanie jednolita konsystencja.

Masę wlewamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą formy, mniej więcej 20x35 cm., posypujemy rabarbarem (można na wierzchu podsypać 2 łyżkami cukru). Wreszcie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na ok 180 st.C i pieczemy około 40 min.

Smacznego!